Woning ontruiming in heel Nederland, dat kan bij de Centrale

Hoe komt u van verzameldwang af?

Vindt u dat u op obsessieve wijze spullen verzamelt die niet noodzakelijkerwijs waarde toevoegen aan uw leven? Is dat lastig om te beheersen, waardoor het snel kan omslaan in verzamelgedrag (hoarding)? Zo ja, dan is het tijd om de dwanggedachte achter de daden te herkennen en aan te pakken. Verzamelen is in de loop der jaren een steeds vaker voorkomend probleem geworden, waarbij steeds meer mensen hulp zoeken als hun verlangen om voorwerpen te verzamelen uit de hand loopt. Dit kan namelijk leiden tot ernstig vervuilde woningen en heeft dus impact op jouw sociale leven en je gezondheid. 

Waarom verzamelt u?

Als het gaat om verzamelen, kan het moeilijk zijn om uit te leggen waarom het zo belangrijk voor u is. Misschien verzamelt u postzegels omdat ze een stukje geschiedenis vertegenwoordigen, of misschien spaart u bepaalde items omdat ze een emotionele waarde hebben. Wat uw reden ook is, het is belangrijk om te beseffen dat verzamelen een probleem kan worden als het te veel tijd, geld of ruimte inneemt. Maar aan de andere kant kan verzamelen ook een verrijkende hobby zijn die u helpt om creatiever, zelfs spiritueel, te worden. Het is aan u om de juiste balans te vinden tussen uw passie voor verzamelen en andere belangrijke aspecten van uw leven. Zodra het te obsessief wordt, u er niet meer lekker door in uw vel zit of het impact heeft op uw leven, zowel sociaal, geestelijk als lichamelijk, is het tijd om het een halt toe te roepen. 

 

Praat met iemand over uw verzameldwang 

Dwanggedachten en dwanghandelingen kunnen buitengewoon verontrustend zijn en helaas hebben velen van ons ervaring met de last die ze kunnen veroorzaken. Gevoelens van schaamte of schuld kunnen iemand ervan weerhouden om met anderen te praten over neigingen tot hoarding. Echter, als u uw angsten en frustraties met iemand bespreekt, kan dit een enorme opluchting zijn en kunt u helpen u zich te realiseren dat u niet alleen bent. Soms kan het echter lastig zijn om er met vrienden of familie over te praten. In dat geval is het misschien verstandig om professionele hulp in te roepen. Er zijn verschillende soorten instanties en hulpverlenende professionals beschikbaar om jou te ondersteunen bij het omgaan met verzameldwang. Als u door de verzameldwang niet meer normaal kunt leven in uw huis, dan staan wij voor uw klaar om de woning helemaal schoon te maken en ontruimd op te leveren. Zo kunt u weer volop genieten van uw woning! 

 

Actieplan om hoading te definitief te stoppen

Het is geen prettig gevoel wanneer u merkt dat u weer te veel spullen aan het verzamelen bent en dat het op den duur uw huis overneemt, terwijl u net zo goed bezig was met stoppen met hoarding. Maar geen zorgen, er is een oplossing! Het is tijd om een actieplan op te stellen voor gevallen waarin de verzameldrang weer de kop opsteekt. Het begint bij het begin: weggooien van spullen die u definitie niet meer nodig hebt en het organiseren van wat u wel wilt bewaren. Het kan helpen om dit samen met een naaste te doen die u kan helpen met beslissingen nemen. Ook kan het helpen om uzelf limieten te stellen bij het kopen van nieuwe spullen en regelmatig te inventariseren wat u allemaal nog heeft. 

Sluiten
06 111 203 58 Offerte aanvragen