Woning ontruiming in heel Nederland, dat kan bij de Centrale

Verzameldwang, wat is het?

Verzameldwang, oftewel hoarding, is een psychische stoornis die het leven van mensen erg beïnvloed. Het uit zich in het dwangmatig bewaren van spullen uit angst om dingen weg te doen. Hierdoor kan het gebeuren dat iemand zoveel spullen heeft dat het huis onbewoonbaar is en de woning vervuild wordt. Verzameldwang heeft dus grote gevolgen voor het leven van mensen. In deze blog vertellen we u alles over verzameldwang.

Wat houdt het precies in?

Zoals eerder gezegd, heeft iemand met verzameldwang veel moeite om dingen weg te gooien. Daardoor verzamelt die persoon een grote hoeveelheid spullen. Verzameldwang valt onder de obsessieve-compulsieve stoornissen, wat betekent dat het een dwangstoornis is waarbij iemand last heeft van dwanggedachten of dwanghandelingen. De stoornis is niet zomaar het verzamelen van wat spullen, maar heeft grote invloed op het dagelijkse gedrag van mensen. Zo kan het voorkomen dat mensen dagelijks leven met de angst dat ze iets weg moeten gooien. Uiteindelijk kan verzameldwang ook leiden tot beperkingen in het dagelijks functioneren. Voor mensen met verzameldwang is het erg moeilijk om hulp te aanvaarden, omdat zij graag de controle houden over wat ze verzamelen. Vaak willen mensen over elk object beslissen of dit weggegooid mag worden, wat opruimen erg moeilijk maakt. Echter, soms is het huis zo onleefbaar geworden dat externe hulp noodzakelijk is. Naast het verzamelen van dingen, kan verzameldwang zich ook uiten in het hebben van koopziekte. Daarbij winkelt iemand overmatig en koopt diegene spullen die hij of zij helemaal niet nodig heeft. Bij geldgebrek kan koopziekte ook leiden tot diefstal. Verzameldwang komt niet erg vaak voor; er wordt geschat dat ongeveer 2 tot 6% van de populatie eronder lijdt.

Hoe wordt het behandeld?

Verzameldwang kan verregaande gevolgen met zich meebrengen, waardoor behandeling noodzakelijk is. Om het probleem bij de kern aan te pakken wordt er vaak cognitieve gedragstherapie toegepast bij mensen met verzameldwang. Bij cognitieve gedragstherapie ligt de focus op het beter om kunnen gaan met negatieve gedachten en gevoelens. Hierdoor kunnen mensen met verzameldwang leren beter om te gaan met bezittingen, deze weg te doen als dat nodig is, en om de drang om nieuwe spullen in huis te halen te beheersen. Naast psychische hulp, heeft een persoon met verzameldwang vaak ook praktische hulp nodig om het huis op te ruimen. Omdat dit een project van grote omvang is, wordt er vaak voor gekozen om professionele hulp voor woningontruiming te zoeken. Woningontruiming Centrale is gespecialiseerd in het ontruimen van huizen, waardoor dit efficiënt, grondig en respectvol kan gebeuren. 

 

Sluiten
06 111 203 58 Offerte aanvragen